Verkligen  PÅGång

Nyårskantat, kantad av Elände

 

Ur Knappt Ombedda Tider

eller Kantat på Kanten av Allt

(fritt efter Hector Mollberg)

 

Ur knappt ombedda tider

emot ditt mål, fördömt i sig,

Omänsklighet, du rider

på höghästrygg en ökänd stig.

 

Vårt hopp är blott en strimma, som lyser blek och matt —

se, framtiden är dimma och snart är det god natt!

Snart släckt är hoppets låga, vi snart lär segna ned.

Tänk att du bara vågar,

Omänsklighet, dra hopp ur led?

 

Vad blod du stänkt,

Vad du i feltänk gjort,

vad fan du drömt får andra mänskor gälda.

Det är en börd som drabbar sämre ställda.

Och når nog ej de verkligt rikes port.

 

Gå bort, omänsklighet!

Låt oss Få tröst.

Det är en evighet

till nästa höst!

En annan Undergång

Vår Enda Planet - Alltid På Gång

Här tänkte jag mig endast det allra mest aktuella 

 

förutom Coronaviruset då!

Det tänkte jag snart skulle hamna i arkivet, sedan vi själva börjat tillfriskna och antagligen blivit immuna.

Aktuellt är till exempel att denna min blogg-hemsida nu med mariginal passerat  40 000 besök

 

Nu hade ju läsarantalet efter att ha minskat återigen ökat, ända upp till rekordnivån 675 för 5 månader sedan. Bra där, kära Följare i slott och koja! Jag försöker bortse ifrån att siffran veckan efter låg 100 besök under och veckan efter den till och med under 500 - måste ha varit en tillfällighet eller hur??? Särskilt som vi närmar oss 600 igen, och stadigt ligger ovan 500  (utom nu plötsligt de två sista veckorna, då vi inte ens nådde 400, vad hände?) - men jag vill sätta en ny positiv trend och passera 700 med mariginal, 1 000 ska väl inte vara omöjligt - Så KOM IGEN!!!

Tänk om alla de 500 som regelbundet besöker denna sajt köpte mina 3 böcker, då skulle alla gå åt på en månad - fast ni är kanske ungefär samma personer varje vecka?

Trodde jag, ja - ety under årets sista veckor rasade följarnas besök plötsligt till omkring hälften av 500 och bara en fjärdedel av mina planerade 1 000 - så kan vi inte ha det!

Första tre veckorna av året 2021 dock på väg uppåt och har nu nått över 500, på rätt väg. Bra där!!!

Men om man inte jobbar med sidorna faller lätt veckobesökarna till mellan 250 och 300.

Så jag tänkte lägga in en sida med nya noveller, bland annat en som hamnade under prislistan i en tävling.

HÅLL UTSIKT EFTER AI-LICE!

Tips: I slutet av dessa blogg-hemsidor.

 

Det är faktiskt slut på 2020

kanske den sista hösten efter den sista sommaren?

För nu ökar virussmittan över världen igen april 2021.

Och Covidförnekaren Donald Trump som själv blivit smittad (men tillfrisknat) har äntligen lämnat Vita Huset.

Memlington - vanity and salvation

Nära Ögat

 

Memento Mori

Sista sommaren?

Kan det ju fortfarande bli för många man känner och känner till, inklusive en själv och nyssnämnde USA-president, enbart på grund av iråkad ålder och för oss i orvargenerationen hjälper ju den stora propplösaren SARS2 -Covid-19 till och ger en hjälpande hand. Är det det som menades med en fossilfri framtid?

Sista sommaren hade det sånär kunnat bli för undertecknad, ironiskt nog av motsatsen, nämligen den oväntade proppjäveln (en embolus) i vänster cerebri mediagrenen av halspulsådern som slog till som en blixt från en solklar himmel vid frukosten den 15 juni. Lite fumlighet i höger hand, som jag märkte när jag skulle ta upp en tappad frukostsked från golvet. Dessutom en lätt svårighet att få fram de ord jag hade i huvudet, när jag skulle beskriva fenomenet. Just talsvårigheten kom och gick i högst 4 timmar, medan de motoriska symptomen från höger hand släppte på högst 10-15 minuter. Ingen huvudvärk, ingen sänkt vakenhet, normal styrka och balans.Ingen som helst panik, mera nyfikenhet från min sida, snarast ett märkligt lugn. Ingen huvudvärk.

Snabb transport till Sahlgrenska, min gamla arbetsplats, sedan man förvissade sig om att jag, trots en envis hosta (sedan mer än ett halvår) knappast var Coronasmittad. Snabbt neurologkonsult och till Strokeenheten, troligen Sveriges främsta, via röntgen och en MR (magnetkameraundersökning) med kontrast (inte kortrast eller koltrast) i vätskeform intravenöst. Och där satt den lilla döligt farliga embolin/embolusen! Sålunda icke "bara" en TIA utan en stroke, fast jag då var helt frisk.

Och efter 4 dygns vård utan aktiv propplösning men en del tilläggsmediciner kom jag hem och mår efter fem månader om möjligt bättre än innan - mindre trött, egendomligt nog, kanske rinner det tunnare blodet bättre. Kanske lite klokare och mera medveten om livets bräcklighet.

Livet blir inte sämre för att man vet att man är dödlig - det är en gammal sanning.

Februari 2021 fick jag och hustrun dessutom Covid men tillfrisknade.

Jag räknar faktiskt ändå med att återkomma.

Memento Mori - gravskrift från S:t Cuthberts kyrkogård, Edinburgh

Och så kom backlashen september 2020...

 

Blev betydligt tröttare efter en förkylning, lite mindre schwung. Min ständigt låga vilopuls blev alltmer extrem, vilket även hade synts på mitt telemetriska EKG - när jag har gått upp och varit i badrummet hamnar jag ofta på det värde som brukar symbolisera Meningen med Livet, 42 (enligt Douglas Adams i "Liftarens Guide till Galaxen"). Och då är det ju inte riktigt vila - fast jag mår bara bra. Det är under 40 som tröttar mig, och det är svårt att få upp pulsen över 60-65/min.

Men nu känner jag mig i alla fall i form igen och väntar på beskedet från lite bättre dygns-EKG-registrering. Läge för pacemaker?

Men det börjar så sakta gå framåt, även med pulsen (ligger mestadels mellan 55 och 70, per minut väl att märka, efter medicinbyte) och hostan efter min 75-årsdag den 23 september. Tackar som frågar! Och en dryg månad senare är allt bra, utom den envisa hostan som återkommit efter ett kort uppehåll. Ingen tumör på röntgen, så man får väl välja mellan bronkit, astmatisk bronkit och KOL.

Om ni ber mig enträget ska jag en dag ge er en otrolig men faktiskt sann historia om en god anglosaxisk vän till nyligen bortgångne PeO Janson som (vännen, alltså!) nästan dog på en västgötsk myr på gränsen mot Småland. Och vad som räddade den förstnämnde...

Så eller...

Galax

Dags läsa om Decamerone?

 

Eller skriv en ny om vänner i självvald isolering mot pesten?

Annars finns ju Albert Camus "Pesten" och flera till.

Corona-Lisa, var har hon sitt leende?

En autentisk fransk pestkorrespondens

 

Tackar parallellklasskamraten Britt-Marie för denna pärla

En des circonstances similaires à ce que nous vivons, voici ce que Madame de Sévigné écrivait à sa fille Madame de Grignan:

Jeudi, le 30ème d'avril de 1687

"Surtout, ma chère enfant, ne venez point à Paris !

Plus personne ne sort de peur de voir ce fléau s’abattre sur nous, il se propage comme un feu de bois sec. Le roi et Mazarin nous confinent tous dans nos appartements. Monsieur Vatel, qui reçoit ses charges de marée, pourvoie à nos repas qu'il nous fait livrer, Cela m’attriste, je me réjouissais d’aller assister aux prochaines représentations d’une comédie de Monsieur Corneille "Le Menteur", dont on dit le plus grand bien. Nous nous ennuyons un peu et je ne peux plus vous narrer les dernières intrigues à la Cour, ni les dernières tenues à la mode. Heureusement, je vois discrètement ma chère amie, Marie-Madeleine de Lafayette, nous nous régalons avec les Fables de Monsieur de La Fontaine, dont celle, très à propos, « Les animaux malades de la peste » ! « Ils ne mouraient pas tous, mais tous étaient frappés »". Je vous envoie deux drôles de masques ; c’est la grand'mode. tout le monde en porte à Versailles. C’est un joli air de propreté, qui empêche de se contaminer,

Je vous embrasse, ma bonne, ainsi que Pauline.

Kanske djävulen på Richelieus tid?

Jaså, på Svenska!

 

Lika bra att inte ta det på bildad 1600-1700-talssvenska heller

Den var späckad med mycket franska plus väldigt annorlunda mot dagens.

La Histoire se répète - Historien upprepar sig.

Under liknande omständigheter som de vi lever i i dag skrev Madame de Sévigné detta brev till sin dotter Madame de Grignan.

Torsdag den 30 april 1687

Kära barn, kom absolut inte till Paris!

Ingen går längre ut av skräck för att denna farsot ska drabba oss, den sprider sig som en löpeld. Kungen och Mazarin har beordrat oss att hålla oss isolerade i våra våningar. Monsieur Vatel, som får leveranser av fisk och skaldjur, ser till att vi får våra måltider hemlevererade. Det är tråkigt, för jag hade glatt mig åt att se en komedi på teatern, som heter "Lögnaren" och är av Monsieur Corneille. Den ska vara mycket bra. Vi har det ganska långtråkigt och jag kan inte berätta något om de sista intrigerna vid hovet, inte heller om det senaste klädmodet. Lyckligtvis träffar jag i smyg min kära väninna Marie-Madeleine de la Fayette. Vi njuter av Monsieur de la Fontaines Fabler, särskilt den mycket aktuella "Djuren som dog av pesten"" Alla dog inte, men alla blev sjuka. Jag skickar dig två masker: det är högsta mode och alla bär sådana här i Versailles. Det ser snyggt och prydligt ut och hindrar smittspridning.

Kära hälsningar till dig och till Pauline.

Bekant, eller hur?

Pesten fortsätter

Ljus i mörker - mera afton än morgon?

Pestdagbok från Quarantinen

 

Quarantinens 110:e dag (bara en dryg fjärdedel, vet jag nu)

The splendid isolation goes on in June 2020. Tråkigast är ju detta att bara skåda barn, barnbarn och gamla vänner över allas vårt Nät. Att inte få lyfta upp dem och krama dem - nåja, en del av vännerna och de största barnen är relativt svårlyfta även för en vältränad man i sina bästa år.

"Hvilka äro då en mans bästa år?" hör jag nästan min vän, Fakiren, fråga. Jo, om detta vet jag besked: en ung man mellan 65 och 85 kan ej annat än väcka berättigad beundran. Han är både listig och stark, eller var det Nisti och Sterk?

Man får (som man) nöja sig med att lyfta sin pension och lite skrot och akta sig för att klaga, ty då kommer min lagvigda hustru lika lagbundet att erbjuda mig tyngre hushållssysslor eller reparationsjobb, vartill min känsliga poetnatur är dåligt ägnad.

Vi ämnar återkomma på alla sätt, när krisen är över och vi får se:

1.  En känd Anders T (statsepi-olog) dansa fandango i "Let´s Dance".

2.  Herr Präsidenten av USAmericat, Mr Tramp, närapå tala sanning.

3.  Världen hylla Sveriges framsynta hälsopolitik.

4.  Undertecknad erbjudas en stol i Akademiens finaste stolgång.

 

Always look for the silver lining, you know. Always look on the bright side of Life!

KOM IGEN

 

 

lövsprickning

Vårsnarvisa

 

I år kommer våren som ett skott

Till karantänernas kojor och slott.

Och inne i vår Prunus Padus

Sitter en liten bladlus

Som tittar nervöst på vår svartvita snappare

Han tillhör de rappare.

 

Gagea lutea. Primula veris.

I blåbärsriset trynar en vild manlig gris

Och släpper en vårlöksdoftande fis.

Kanske en spion

Bland vår lök och pion

Borde visa fläskläggitimation.

Våra lökväxter lockar

Ock de råaste bockar.

 

Och den påskaste av harar

Våra fältrop endast på tyska besvarar.

Nu slut är på äggen

Och solen värmer den södra hetväggen.

Simultant, om värmen varar,

Blommar snart syrenen och häggen.

 

Snart svedjer grillen fars ögonbryn

Och lärkan trillar ner i skyn

Som han skulle haft till söndagssteken.

Och jungfrun som borde trimmat veken

Beroende på väderleken

Har nya ögonfransar

Och dansar

och binder kransar.

 

Javisst blir man glader

Av blommer och blader,

Och sin hjärtans kär.

Av frukter och bär

Så fruktsam hon är

Och vips är sommaren här!

Got the Blues?

Vårlig Veklagan

 

 

Ett stycke tacksam taxameter

 

Vemodigt är det att inse

Hur kort tid som kvarstår av Livet.

Likväl har detta mot mig i stort varit vänligt.

Särskilt saknar jag patienternas mångfald.

Gott är att kunna vara av nytta för andra.

 

Sorgesamt även se vänner omkring mig försvinna

En del till den Eviga Vilan,

Andra alltmer in i Alzheimers dimma.

Tröst får jag dock från horden av barnbarn

Och av att tänka på kommande släkten.

 

Och man hoppas att barna ändå får ett glas öl!

ABC för för vuxna med allmänt positiv allmän bildning

Ett zo ologiskt försök

Anna Book - en annan bok

Alfalfabete i Guds Gröna Hagar

 

Ett tack till exempel till L Hellsing

 

Apan Arne,

Kusinen vår i vår Herres Hage,

Gör grimaser och kliar sin mage.

Han skalar så van

En pinfärsk banan

Och väntar på sitt ap-anage.

 

Brunbjörnen Bertil,

Nordliga djurens Konung,

Lever av bär, rötter, smådjur och honung.

Men ditt sopkärl frestar den ludne besten

Och du är knappast välkommen på festen.

 

 

 

C + D

 

Coloradoskalbaggan Chloe den haggan

Från graven till vaggan

Vägrar att hala flaggan.

Tuggar helt gratis

I sig din potatis.

Hon är en riktig potatisgris den!

Snart kallar jag på polis - EN.

 

Dovhjorten Doris, en söt liten hind,

Springer och hoppar lätt som en vind.

Smakar så gott med rödvinssås

Fast det är ju synd förstås.

Men det där är ju Tord dyveln, inte Chloe!

Fel beetle - igen!

Inte rätt sort - verkar dessutom vara däggdjur i luften

E+F

 

Elandelände

Elanden från savannen

Har ett elände med sanden.

Han gör loop på loop

Sen en anti-loop

Gräver sig därmed en antilopgrop.

 

FlygfiskFundering

Flygfisken flyger på egen risk.

Flyger, funderar,

Än fågel, än fisk

Tänker och stänker, stänker, tänker

I förbifarten tankar av höjd, tankar med djup.

Förflugna tankar som mest det kan bli

Det är hens flygfiskfilosofi.

 

 

G & H

 

Gyltor på styltor,

Slinkor med magra skinkor

Passar i sämre Syltor.

Och det blir för Galt

Att ta dem med i en palt.

Suggor magra som skuggor kan de bli,

Meddelar från stian Miss Piggy Lee.

 

Hingsten Hans-Ove, stoltaste pållen,

Har tröttnat helt nyss på älskarrollen.

Satsar stoiskt på fel häst,

När han spelar som bäst.

Med havre man honom frestar

Fast han sätter ej på så höga hästar.

Miss Piggy Lee

Jorge, odiskutabelt

I & J

 

Isbjörnen Igor,

Nord-Polens hjälte,

En svulten predator, när pol-isen smälte.

Han flyter omkring på de allt mindre flaken

Och längtar den enda isfria vaken

Ur vilkens vatten han (utan simbälte)

Smällfeta sälar i mängder välte.

 

Jorge, den topp-trimmade Jaguaren

Sällan fångar en hare på skaren,

Går hellre på Kapy-baren

Där en och annan bälta

Han kan lyckas välta.

Han simmar med fisken

Ibland kanske tar en.

Äter gärna men tar inte disken.

Krister, en högtflygande Ande

K + L

 

Kondoren Krister Andernasson kretsar i de högsta kretsar.

Kapybaror och annat smågodis på detta sätt han hetsar.

Även Armadillon, Alpackan och Anacondan blir smått nervösa

Och har svårt att Amazon-nytts korsord lösa.

 

Lämmel-lymmeln Lemmy

Och Lämmel-fjällan Ellen

Tar varje år lämmel-tåget till Fjällen.

På så sätt går de mot lämmelströmmen

Och slipper därför trängselmardrömmen

De år man kallar lämmelår, när lämlarna svämmar över.

Då får Ellen och Lemmy det lugn de behöver.

 

M + N

 

för människa, mask, mollusk

Ner till allra minsta slusk.

Många lever i vår slask

Bläckfisken är ganska rask.

Andra ses mest som patrask.

 

N för nakenråttan Nudo

Vaffan ska vi skriva nudå?

Är han kanske bra på judo?

En mollusk som alla andra - får mol allena vandra.

O-sorterat

 

Ortoceratiten Oscar, den gamle cephalopoden

Är minst lika gammal som Oden

Så gammal att han faktiskt sitt liv hunnit tappa

Men förekommer som fossil i din trappa.

Inte Oscar utan en senare släkting - kanske ammoniten Anders

Ich bin ein Vektor

P med extranummer

 

Protozoer är så små

Mycket mindre än din tå.

De är svåra att förstå

Där de mumlar och går på.

Numera vill de heta protister,

Kragbristen skiljer dem från flottister.

Amöbor, toffeldjur, plasmodier bjuder upp till dans

Takten anges av flagellaternas svans.

Trypanosomer, plasmodier hos mygga och fluga

Sprider sjukdom och död i slott som i stuga.

Trichomonas kanske du känner

Om den finns bland dina vänner.

 

 

Paula del Rio y Montezuma,

Den välhållna Puman,

Vad tusan gör hon i Storuman?

Hon tar tåget i pensionärsrabattåren.

Sist klarade hon sig jäms med håren,

Enär det bor en Körsnär längs rälsen.

Men han fick på pälsen,

För hon ville helst ha på den.

 

Cougar in the morning - en morgonpuma

Detta är en nutida art som lär ze bra ut - köp inte att det är en quagga!

Historien om Q

 

Qvaggan, sqvadern, enhörningen är alla fabeldjur.

Om du sett dem har du kanske tur.

Men om du därtill sett en basilisk

Finns det en allvarlig risk

Att båd spindlar och råttor gör dig sin kur -

Blir du av någon biten

Dags ta det lugnt med spriten! 

 

PS. Qvaggan var inte bara fabel utan ett utdött zebradjur. DS.

PPS. Sluta gärna med spriten redan när du ser djur som andra inte ser! DDS.

 

R + S

 

R för råttan Reidars år

Råttan Reidar, han är redig

Bor med Sambo i ett Råttbo,

Där han sällan får va ledig -

Ständig avel är hans motto.

Han är inte särskilt kräsen

Äter ost till majonnäsen.

 

S för Salamandern

Salaam-Anders Suleiman

Är vid sanden ganska van.

Kom till öknen med en kar-a-van

Häromdan.

Fast han läste lite fel,

På det där med kamel.

Trodde det stod kamel e ont i bladet,

En tänkbar salamandervän i badet

Att ha träsksemester med.

Fick i vacker hand ta sked

Med B-sked.

 

 

Sim-Salaam-Bim

T time

 

Tusenfotingen Torsten

Får inte bli trötter,

Marscherar så taktfast

Med alla små fötter.

Han går över stockar, han går över lik

Endast för att med tiden bli rik.

Han samlar på pengar i stora bassänger

Bara för att kunna köpa sig känger!

 

 

Torsten med borsten

Utterly nice - Urbans niece

U 2, Me2, everybody likes U 2

 

U för UFO,

U för urban

U för uttern Urban likaså.

U för U-boot,

U för underground.

U-förskämt att hålla på

att stå på tå

och gråta så.

U ave 2 xcus mi

I ave 2 GO!

Wombat eller Vombat?

V + W

 

Ja, ska man stava Vombat på svenska eller med engelskans Wombat?

 

V för viruset Ville -

En smittande glad liten kille,

Just nu aktuell i Kina,

Vill invadera lungorna dina

Sedan han tappat smaken för fladdermöss

Och kanske ormar.

Då kan det bli ajöss,

hur mycket du än gormar!

 

W skriver vi för Wombaten, den lille saten i spenaten,

Må den tasmanske djävulen ta honom!

Om han ska stavas med med V?

Låt mej se!

Vi har ju Wallabeen, wannaben med ungen i pungen,

kan även stavas wallaby eller vallaby,

vilket ger mig huvudbry.

Wolverhamptons riktiga vargar är utdöda

Resten är huggormars avföda.

 

Weddellsälen vill flytta från Weddellhavet

Och hellre käka sardiner i Medelhavet.

Helst av allt han ville

Dricka punsch och spela k(r)ille

Som en riktig proletär.

Men fru Weddell köper inte det där.

Tror att detta inte är Herr Weddell, inte ens hans säl-skap(sdam)

Xtranummer - Xtra allt

 

Xoloitzcuintlen ska ni veta

Tillhör sällan de riktigt feta.

Inte heller är hen välklädd.

Men är ändå ganska orädd.

Hade kanske blivit räddare

För att besöka en skräddare.

Hon är inte rik men ändå en an-tik,

Han är en spexare till mexare.

Även kallad mexikansk nakenhund

Y oh Y

 

Yersinia enterocolica drabbar alla lite olika.

För en del är det en o-lycka

Det kan man kanske tycka.

Y oh Y, why me, why you?

En del går på räls, andra med krycka.

Vissa ska vistas i tarmen - andra ej

Köp inte en Zebra, za jag ju!

Zäterier

 

Zent omsider,

Kommer det kanske nya tider

Och zent zka zenbudisten vakna.

Och zent ska det som var krokigt rakna

Och det som ztyvnat zlakna.

Fyra zent för en mexi-cola,

Kom bald und küss mich doch, Carola -

Det är aldrig för zent.

Köp inte en...

Var sitter en Cormorant och skarvar? Skar(v)-här! Bara här-skarteknik.

Å + Ä

 

Ålekråkan = storskarven

Ålekråkan skarvar och larvar sig,

Utstöter stundom ett ålvrål

För att uppfiska en läcker ål.

Om han nu tål ål.

Med hjälp av en Aalborg kanske det går?

Skål och gutår!

 

 

Ärlan Ärland Ärlander

Ärland den gamla sädesskvättan

Lär ha en faster i Trollhättan.

Vippar på stjärten som en jazzgosse.

Kan ändå vara betongsosse.

Är svartvit snarare än röd till färgen,

Medan en domherre är röd som benmärgen.

 

En engelsk wagtail - kanske stjärtgosse?

ÖÖÖööö

 

Ö för Ödlan Östen

Som är så fet om hösten

Att han får värsta brösten.

Men hav tröst än:

Den rösten, ack den rösten

Passar en fet tenor som Östen.

Nööödläge kräver nööödrim

Mera aktuellt - åldersdiskriminationen/

diskrimimineringen

ett (svenskt?) slöseri

Tappat fjäderbollen?

Varför kasta bort oss äldre?

 

Kan man ju fråga, likt många andra årsrika. Det verkar vara mera uttalat i Sverige än i många andra länder, förutom Kina förstås, där man också verkar vilja bereda plats för ungdomen och pensionerar sina äldre tidigt (om dom inte är ledande politiker eller andra med makt!). De äldre (över cirka 50) spelar fjäderboll med fötterna och dansar i parkerna och verkar glada, fast de måste bo hemma hos sina barn och barnbarn på en liten yta.

Det sorgliga är att man inte alltid kan byta ut en livslång erfarenhet mot en eller ens två kortare erfarenheter - ju mera uttalat desto mer specialiserad kunskapen är.

Måste det finnas en motsats? Jag vill inte spela fjäderboll (saknar nästan helt bollsinne) - bidrar hemskt gärna till min egen och andras försörjning. Delar oerhört gärna med mig av det jag är bra på till yngre. Men jobben blir allt glesare för oss i 70+ generationen.

Får väl fortsätta med att hjälpa till med barnbarnen (som i Kina) och skriva vidare på min nya karriär som skönlitterär författare - se till exempel under Infall & Anfall!

Ett typiskt bra infall

 

är allt som behövs