3 b. Bible Stories

Vi börjar med Lea, Rakel och Jakob

 

Noterade att dagens namn igår åter var två grekifierade hebreiska namn, denna gång två tjejer: Lea och Rakel, som båda kan stavas på ett otal sätt.

Eftersom Gamla Testamentet (oavsett om det är den judiska eller kristna eller muslimska varianten), särskilt Första Mosebok handlar så mycket om patriarkerna så är detta huvudsakligen männens historia. Alltså är både denna Lea och denna Rakel mest kända för att ha varit hustrur till patriarken Jakob (Isaksson), sonson till själve Abraham, även kallad Israel och far till de 12 söner som skulle grundlägga det framtida Israels 12 stammar - ni vet Ruben, Simon, Juda....Josef och Benjamin. Samme Jakob (Yakov mm) som i drömmen eller i halvdvala såg en stege eller trappa upp till Guds himmel där änglar traskade upp och ner och som, måhända symboliskt, skall ha givit själve J-ve en match i brottning långt före både grekiskt-romerskt och Krav Maga.🤪

Jaså, den snubben, tänker ni nu. Det konstiga är att den listige Jakob som bland annat lurat sin ludne storebror Esau på hans först- födslorätt efter far Isak, påstås ha blivit så lurad av sin svärfar, tillika morbror tror jag, när han fick jobb hos honom och som belöning skulle få en av hans döttrar (och rimligen kusiner till J) till hustru. Han skulle få välja den han tyckte bäst om (den yngre och vackrare Rakel), men det kostade SJU års slit på fälten och gud vet vad! Jakob jobbade på väldigt duktigt då han blivit alltmer förtjust i den vackra Rakel (kanske skickade hon sin tjänarinna med utspätt vin till honom på fälten också?).

Så kom bröllopsdagen med kalas och rimligen lite för mycket under västen för brudgummen. Kanske lurade han till i sitt nattläger, tills en väldoftande, beslöjad kvinna kom till honom i mörkret. Upplevelsen tycks ha varit tillfredsställande och båda somande sött. På morgonen ser han till sin fasa att det är Lea som ligger där. Då han vill reklamera köpet, säger svärfar Laban nej. Man får inte enligt god Kanaansk sed lämna tillbaka en vara, om förpackningen är bruten och någon ARN eller hebreisk Sverker Olofsson finns det inte i öknen. (Har du läst det finstilta på hebreiska , förresten? Gör någon det?)

Men jobba sju år till så får du den unga Rakel, när hon mognat till ytterligare - månggifte är på den tiden okej, och dessutom medföljer tjejernas personliga tränare (nej, tjänarinnor) och alla är tillgängliga, nudge, nudge, see what I mean? Och tänk på den äldre Lea, hon var väl inte så tokig (huh?) - och så fel det hade varit att inte hon fick gifta sig först! Så Jakob böjer sig och jobbar 7 år till för Rakel, inklusive hennes tjänarinna. Under tiden har han fått flera barn med Lea och hennes tjänstekvinna.

Det står i Bibeln, så det är sant!