C. Det där med Sex

C. Det här med Sex

Yrkesrollen som gynekolog tas ej upp här

 

För den gynekologiska biten se istället nästa stycke:

"D. O-gyn-samheter".

Manlig modell nationalmuseum

Nyfikenheten var ungefär lika stor som blygseln

 

Nog för att vi, i alla fall jag, rätt tidigt visste hur flickor och pojkar (och även vuxna sådana) såg ut med och utan kläder. Min far hade läkarböcker och -tidningar i bokhyllan hemma och även målningar och småskulpturer av nakna kvinnofigurer. Några av dessa var presenter från min konstnärligt lagda moster, varav följer att man även kunde exponeras för nakna människor, i vart fall i lera, hemma hos henne. Dessutom badade mina föräldrar - särskilt min far - gärna nakna, och jag gick gärna till bastubad på "Ribban" i Malmö med min pappa. Hur gubbar såg ut i all sin skröplighet var alltså inget okänt för mig.

Inte var jag heller obekant med småflickors anatomi, då jag flera gånger hjälpt till att tvätta och pudra min fyra år yngre lillasyster i och kring stjärten och då även den lilla springan som vi inte hade något namn på - i vart fall inget jag minns. Vi badade också tillsammans i badkaret tills jag var åtta eller nio år gammal. Tror att vi sa "snoppen" om det manliga yttre könsorganet. Grabbar emellan sa man oftast "kuken" eller "tasken", fast tasken eller taskarna ursprungligen betecknar pungen.

Jag tyckte att dessa benämningar var råa och undvek dem därför utanför rena killsällskap. Något högre upp i ålder kunde vi, killar emellan, använda "fitta(n)" ("fetta" på göteborgska och en del småländska dialekter) som benämning på tjejernas motsvarande organ (lite oklart om det gällde vulva eller vagina eller båda). I vissa familjer talade man om den lilla "kaffebönan". Tänk att vi faktiskt var så blyga!

Idag talar man rätt så öppet med små och större barn av båda könen om "snippan" respektive "snoppen" och det låter rätt naturligt.

En söt liten akt.

Ännu en akt

När började mitt intresse för det fagrare könet?

 

Någonstans kring sex-sju år, tror jag. Kanske något speciellt exemplar kunde intressera mig redan vid fem. Mest var det väl att de visade mig intresse och var lätta att snacka med. Kanske att vi kunde lära oss något av varandra (fast knappast sex så tidigt). Ett klart minne var framför allt en söt jämnårig tjej som hette Gunlög med glasögon och blonda kringlor i håret i den av pingstvännernas kyrkor i Malmö som hete Elim (inte Filadelfia).

Mina farföräldrar hörde till församlingen ifråga, så därför gick jag ganska ofta dit med släktingar, när vi var och hälsade på Farmor och Farfar vid åldrarna mellan tre och sexton à sjutton. Ja, så var det förstås söndagsskolan med min faster som "fröken" mellan tre och fem, tills vi flyttade från Malmö till Borås och sedan Göteborg. Det var nog redan i söndagsskolan jag mötte den väna Gunlög. Hemma i Göteborg gick vi sällan i kyrkan, eftersom vår far var avfälling och mamma närmast statskyrklig.

Att jag sedan vid cirka tio till tretton gick någorlunda regelbundet till en söndagsklass i Smyrnakyrkan i Göteborg när jag var hemma är en annan historia. Det berodde på en väldigt stimulerande söndagsskollärare som även var sjökapten. Detta gjorde vistelserna annorlunda och mera spännande i Smyrna. Inte minns jag att jag tittade efter tjejer på läktarna som i Malmö. Kan det verkligen ha varit så spännande?

Kanske fanns det i Malmö fler tjejer än Gunlög som visste vem jag var. En del händelser längre fram kan möjligen antyda detta.

Egon, självporträtt och nakenstudie.

Det där med en ung mans väg till ena pigo

 

Ja, det där med att närma sig lämpliga - eller för den delen olämpliga - tjejer var inte särskilt lätt. Jag hade ju redan då en syster (fast yngre) och flera flicklekkamrater, så det blev ju en del snack om hur fortplantningen möjligen gick till. Viktigt att veta när det någon gång i framtiden förhoppningsvis blev dags.

Någon flickkompis hade kelat med en annan, lite äldre kille, mellan fyra lakan eller så. Det hade blivit någon sorts pussande men inte mer än så. En annan tjej som till och med var yngre än jag (ca 10 år) och än så länge saknade bröst berättade i förtroende för mig att hon försökt det hon kallade "knulla" med en om möjligt yngre kusin ute på det frigjorda bonnlandet i Dalarna. Det hade dock inte fungerat fullt ut.

Jag ville inte genera min mamma som jag antog måste ha utfört den där akten på "K" tillsammans med min pappa åtminstone två gånger för att få syrran och mig. Det var länge illa nog att tänka sig detta köttsliga förfarande med vår mamma inblandad. Att fråga vår mor om sättet att tillhopa gå var nästan en synd. Pappa hade nog fungerat, men det blev liksom inte av. Den dag han började tala om något som verkade kunna leda fram till sexualupplysning var det alldeles för sent - då hade både skolans undervisning och kompisarnas tips passerat för länge sedan. Kanske var det synd...

Någon riktig synd var det i alla fall inte.

 

Nakenstudie i konststudio

Klimt - "Kyssen"

Hångel

Första kyssen

Min första kyss, med tunga och halvöppen mun, fick jag (just före den andra) av några äldre tjejer på tåget hem från ett internationellt läger i Tjeckien. Jag var mellan tolv och tretton år vid denna omtumlande upplevelse. Det var både behagligt och obehagligt att känna en annan människas varma tunga som en liten slemmig, våt snigel som genomsökte ens munhåla. Bestämde mig för att det var mest behagligt, trots allt.

För mig skulle det dröja till nästa upplevelse av sexuell natur, om vi bortser från regelbunden onani. Jag var så blyg och oerfaren i de sexuella idrotterna att det inte ledde till något, om inte någon tjej tog initiativet. Eller om man lekte någon form av sällskapslek med inslag av tafatt och kom åt brösten på någon flicka - mer eller mindre av misstag. Kanske var detta i själva verket meningen med leken.

Fina flickor förmodades på 1950-talet inte hysa några sexuella lustar så leken var väl ett sätt att kringgå de officiella kyska reglerna. Troligen var det av samma skäl som flickor kunde "ge efter" för lite mera framåtsträvande gossar - deras motstånd betvivlades inte, fast de egentligen ville pröva sexuella övningar. Fräckare och erfarnare pojkar stod därför högre i kurs än sexuellt blygare och mindre erfarna killar - SOM JAG.

 

 

Kysskt

Tälthångel

 

Samma sommar som tjeckienresan och sommaren efter (bör ha varit 1958 och -59) sov vi, min kompis och jag, ofta utomhus i tält längst bort i sommarställets trädgård. Detta mest för att umgås och berätta spökhistorier och i samband med detta få kroppslig kontakt med några flickkamrater som var två eller tre år yngre än vi. Antagligen var det därför våra andra polare sällan var med, eftersom de tyckte att tjejerna var nästan jämnåriga med deras småsystrar och per definition för små.

Jag lyckades väl komma åt att smeka någon av flickorna på brösten utanpå pyjamasjackan eller nattdräkten, men mycket mer än så blev det inte. Enligt den gällande koden var detta en så kallad "tvåa", där en kyss var en "etta" och en "trea" innebar att smeka någons bröst direkt över huden. Denna kod användes av både tjejer och killar. Tror att min äldre kompis som hade bättre övertalningsförmåga (se ovan!) lyckades något bättre i att plocka högre nummer i koden.

Munch

Vidare i den allvarsama Leken

 

Mellan 12 och femton års ålder tillbringade jag mycket fritid hos min äldste kompis Stefan i Göteborgsstadsdelen Änggården. Det sammanföll naturligtvis med vårt ökande sexuella intresse. Vi hittade och läste porrtidningar uppe i vår skogskoja. Dåtidens porr- tidningar "Piff", "Raff", "Cocktail" och "Tidlösa" var relativt oskyldiga jämfört med dagens. Minns särskilt en både äcklig och upphetsande bild som utvikningsbilaga i någon tidning. På bilden såg man två tjejer som hjälptes åt att suga av en kille. Den ena stod bakom killen och höll fram hans styva penis för den andra att utföra fellatio på (alla hade små svarta maskeringar över ögonen). Stefan påstod, à propos bilden att det fanns två avancerade tjejer (Ju och Jo) i Änggården som brukade ta killar på kuken, om man hånglade med dem. Återigen denna äckelkänsla samtidigt som man kände sig upphetsad i hela kroppen. Jodå, där med!

 En dag mötte vi några tjejer och slog oss i slang med dem. En av dem hade brunkräm i hela ansiktet och nästan vitt läppstift som en raggarbrud eller Prinsessan Birgitta. Vi pratade och hade trevligt, och plötsligt förstod jag att tjejerna var Ju och Jo. Som tur var kastade de sig inte alls över oss och försökte komma åt snoppen. Även om det kändes frestande var jag rädd att de erfarna tjejerna skulle tycka att snoppen var för liten och vi alltför mesiga. Vi klarade oss ett tag till.

HKH, prinsessan Birgitta på den tiden

En kyss mellan bröder är inget jag åstundat.

Tillbaka till pingstförsamlingen med mera

 

När jag var nere i Malmö på besök följde jag min jämnårige, men erfarnare syssling till smärre fester som realexamensskivor och föstes då av honom ihop med olika tjejer som skulle vara de mest sexuellt erfarna i Elimförsamlingen. Det gick både bra och mindre bra. Tjejerna visste i allmänhet vem jag var och flera av dem var nog släktingar till ingifta släktingar till mig. Det visade sig inte utgöra något hinder för stillsamt hångel, men tjejerna måste ha uppfattat mig som en fin och eftertraktad kille, så de valde att hålla mig i handen eller låta mig lägga armen om dem. Så inte lyckades jag avancera i nummerskalan i Malmö heller.