Detta är sidan B

Den handlar om den pågående döstädningen

B.  Döstädning

C c c

Sånt som bara måste göras

 

Vi har börjat, hustrun och jag, att röja bland alla papper, foton och tidningsurklipp från vind (som vi inte har) till källare. Barnen ska ju inte behöva städa efter oss - varför inte det, förresten? Så mycket som vi har städat efter dem och deras ätteläggar.

Rätt vad det är under städningen kommer det upp något som man måste stanna upp inför. Det kan vara ett recept från till exempel 70-talet - kanske "Chili con carne" eller "Africana", eller rentav "(Flygande) Jakob". Ja, sådant måste man ju genast dokumentera och kommentera. Och kanske tonsätta med läplig musik.

Varför inte just här?

Fläsk eller ox?

Jakob utan fjädrar

Faktiskt kom backlashen redan i september 2020

 

Blev betydligt tröttare efter en förkylning, lite mindre schwung. Min ständigt låga vilopuls blev alltmer extrem, vilket även hade synts på mitt telemetriska EKG - när jag har gått upp och varit i badrummet hamnar jag ofta på det värde som brukar symbolisera Meningen med Livet, 42 (enligt Douglas Adams i "Liftarens Guide till Galaxen"). Och då är det ju inte riktigt vila - fast jag mår bara bra.

Det är under 40 som tröttar mig, och det är svårt att få upp pulsen över 60-65/min. Men nu känner jag mig i alla fall i form igen och väntar på beskedet från lite bättre dygns-EKG-registrering. Läge för pacemaker? Men det börjar så sakta gå framåt, även med pulsen (ligger mestadels mellan 55 och 70, per minut väl att märka, efter medicinbyte) och hostan efter min 75-årsdag den 23 september. Tackar som frågar!

Och en dryg månad senare är allt bra, utom den envisa hostan som återkommit efter ett kort uppehåll. Ingen tumör på röntgen, så man får väl välja mellan bronkit, astmatisk bronkit och KOL. Om ni ber mig enträget ska jag en dag ge er en otrolig men faktiskt sann historia om en god anglosaxisk vän till nyligen bortgångne PeO Janson som (vännen, alltså!) nästan dog på en västgötsk myr på gränsen mot Småland. Och vad som räddade den förstnämnde...

Inte Mölndal?

 

Post Covidören

En vardagsmorgon vaknade jag - jag tror åtminstone att det var en morgon. Likaså tror jag att det var en vardag, möjligen en torsdag. Kanske var det augusti, kanske september.

Året borde vara 2021. Hur länge jag sovit stod inte klart för mig - det kändes som om jag vaknat och somnat om flera gånger under den närmast föregående tiden. Kanske hade jag tillbringat något dygn eller rentav flera på sjukhus - det kändes just så, för visst hade jag öppnat ögonen i en sjukhussäng och dessutom flyttats genom det sjukhus som föreföll ligga i Mölndal, även om jag egentligen inte vistats där det senaste året (sedan jag vårdats där för en svår depression året innan).

Det föreföll mig som om jag väckts och sövts igen och tittat ut genom sjukhusfönster på olika höjd över marken (trodde jag) och vettande mot olika väderstreck - dock i Mölndal, således. Jag var likaledes något osäker på, om jag var kvar på sjukhuset eller kommit hem, men då min hustru verkade vara min enda vårdare blev min slutsats att jag kommit hem igen. Det visade sig dock att denna min vistelse kanske skulle bli kortvarig, då min hustru hjälpte mig på med kläderna och in i bilen för att köra mig till vårdcentralen - i detta fall vårdcentralens minnesmottagning.

Jag visste att jag i februari och mars, liksom hustrun varit sjuk i Covid-19 och att jag förmodligen blivit sjukare igen efter att nästan tillfrisknat. Hustrun och jag fick tala med en läkare som vi inte kände så väl men som skulle värdera mitt fysiska och psykiska tillstånd, mest det psykiska. "Visste jag vad jag hette?" "Jo, hyfsat." "Ålder?" "Över 70 trodde jag"; "förmodligen cirka 75" "Vilken dag trodde jag att det var?""????"

Det fanns ju vardagar (som till exempel torsdagar) eller helgdagar. "April, tyckte jag verkade bra - de facto så bra att jag föredrog den månaden framför en veckodag. Så, alltså var det april och sommar ute - att ens gissa på sifferuppgifter verkade bortkastat. "Visste jag möjligen vad vår statsminister hette?" "Verkade lönlöst att försöka minnas, än mindre gissa". Jag nöjde mig med att påpeka attt vederbörande snart skulle avgå, och att det inte var första gången, varför det tedde sig ännu mera onödigt att försöka lära sig hans namn.

Så nu skall jag fortsätta på minnesmottagningen, fast jag misstänker att jag kommer prestera betydligt bättre imorgon. Till exempel misstänker jag idag att det är den 16 september, och alltså den 17:e imorgon. Och jag är nästan tvärsäker att det är torsdag idag.

Memento Mori i form av S:t Cuthbert från en kyrkogård i Edinburgh.

Vad heter han?

Var är jag? Och vem?

 

Frukost med surgubbar, nyttjandes surmjölk som sanna filofiler.

Att vi fötts ur en moders kvede (bortser här från diverse tekniska undantag) torde vara säkert. Om vi då tänker oss döden som en återgång till ett varmt moderskvede, där man vaggas till ro, känns även ödet tryggt. Kan man hamna utomkvedes igen?

Om man vinner hela världen men förlorar sin själ? Om man vinner stora värden men förlorar sig själv i såhär hög ålder. När man är ung vill man bli något och gärna någon. En del blir Någon men inte sig själv. Vem var det då som blev?

Här kommer den påvliga bullan. Tjo och faderullan från Laila Bagin Box 

Imorgon kanske läge att berätta om den nästan kvävde gästforskaren.

Surgubbe?

Mannen på Mossen men inte ett mosslik

 

Jag har tidigare hotat med att delge er historien om den nästan döde gästforskaren men tror aldrig att jag kom mig för.

Det rör sig om en tidpunkt, antingen i slutet av 1980-talet eller början av 1990-talet, då vår nyss bortgångne forskarkollega Per-Olof (PeO) Janson relativt nyligen förvärvat en ganska stor lantlig fastighet i Kölingared, Ulricehamns kommun, tämligen nära såväl Viskans som Ätrans källflöden. När man befann sig där var man fortfarande i Västergötland, ehuru nära Småland. PeO brukade ofta bjuda gästforskare och andra institutionens gäster till sitt lantliga chateau, och om årstiden så tillät bjöds det på promenader, kryddade med svamp- eller bärplockning.

Den gången institutionen gästades av den aktuelle fysiologkolllegan som vi kan kalla Gordon var tranbärsplockning planerad. Jag tror att PeO och möjligen hans hustru Gunilla hade bjudit dit kollegorna Björn och Jan, samt en samtidig forskargäst vid namn Robert Seamark från Australien. Förutom Gordon då...

PeO var lite småknubbig större delen av sitt vuxna liv, Gunilla smärt, Björn och Jan ganska ordinära och Bob S slank och senig som det anstår en Australian. Dr Gordon från Texas eller Arizona, däremot, var gravt överviktig och hostade en smula varje gång han tog sig en Philip Morris ur ett välfyllt paket. Den första aftonen dracks det en del öl och vin och dryftades djupa spörsmål, vilka skulle revolutionera reproduktions-endokrinologin. Dr Gordon hade visat sina stora kunskaper i ämnet - bara för att man är fet behöver man inte vara trög i huvudet.

Alla såg fram efter bärplockardagen dagen efter.

Corpus Lenti

Inte prins Philip

Strapatserna

 

Så, dagen efter förtärdes vid tiotiden en stadig frukost med bland annat stekta ägg. Man fördelade välsittande gummistövlar av märket "Tretorn" och påbörjade vandringen. Jag har för mig att Dr Gordon fraktades första sträckan med bil, eftersom det regnat och mossmarken var sankare än vanligt. Jan och Bob älgade iväg under glada rop, medan PeO och Björn tog det relativt lugnt.

Dr Gordon blev emellertid allt tystare och hans intellekt lyste alltmera sällan. Till sist bad han få sätta sig ner och vila. Det hjälpte inte särskilt mycket, då han knappt fick ur sig några sammanhängande meningar mellan flämtningarna. Mest stötte han ur sig ett ljud som lät som "Hayayayay". Hans hud var blek, fuktig och gick så smått i violett. I detta läge beslöts att Jan skulle försöka hämta bilen närmare, särskilt om sjukvård skulle bli nödvändig. Medan bilen hämtades hade Dr Gordon sjunkit ihop som och på en tuva, dock utan tranbär, hjortron eller svamp. Han gjorde en signal mot sin ryggsäck, antydande att han behövde någon förnödenhet ur densamma.

Då man räckte honom säcken orkade han inte öppna den, än mindre lyfta upp den. "Haygggh", sa han. "What do you want?" undrade PeO och de andra. "Cigarrettes", blev det något tydligare svaret. Ingen hade hjärta att neka Dr Gordon ett sista bloss, så man grävde fram ett knöligt paket "Philip Morris" (det kan ha varit "Marlboro" lika gärna). Med darrande händer tände Dr G en cigarrett (PM eller M) och drog ett djupt halsbloss, hostade några gånger, varvid hans ansiktsfärg gick från violett till hälsosamt rosa. Ansiktet blev mindre fuktigt och Dr G kunde resa sig upp och börja gå med försiktiga steg. Alltså lyckades vårt forskarlag (jag var inte med den gången) inte avliva denne kände amerikanske forskare.

Var och en som inte tror att en patient med kronisk bronkit kan bli påfallande mycket piggare av en cigarrett  borde få se en sådan demonstration.

Något mera mosslik i Kölingaredstrakten blev det inte den dagen.

Mera Mosslik än både Kate och Stirling M.